POZITIVNI UČINKI MEDITACIJE

V današnjem blogu ti bom predstavila nekaj učinkov, ki jih ima meditacija na naše telo, in vsi so znanstveno dokazani.


 

Meditacija pomlaja: dr. Robert Keith Wallace, je že leta 1982, v znanstveni reviji International Journal of Neuroscience objavil raziskavo, v kateri je dokazal, da so osebe, ki so redno meditirale pet let, po biološki starosti tudi za 12 let mlajše od tistih, ki niso meditirale (biološka starost nam pove, v kakšnem stanju je naše telo glede na našo dejansko starost).

Zmanjšuje stres: redna meditacija pomaga zmanjšati stres.

Zmanjšuje tveganje za depresijo: nekatere raziskave kažejo, da vsakodnevna meditacija pomaga pri zdravljenju simptomov depresije ali zmanjševanju tveganja za depresijo. Meditacija namreč pomaga v boju proti stresu in tesnobi, ki sta glavna sprožilca depresije.

Izboljšuje spomin: z rednim izvajanjem meditacije lahko izboljšaš osredotočenost, kar izboljša tvoj spomin in jasnost misli.

Zmanjšuje krvni tlak: krvni tlak se pri posameznikih, ki redno meditirajo, zniža ne le med meditacijo, temveč tudi sčasoma. To lahko zmanjša obremenitev srca in arterij ter pomaga pri preprečevanju bolezni srca. 

Krepi imunski sistem: dokazano je, da redna meditacija pomaga okrepiti imunski sistem. Raziskovalci so ugotovili, da meditacija poveča električno aktivnost v levi polovici možganov, ki je odgovorna za imunski sistem. Ugotovljeno je bilo tudi, da imajo ljudje, ki meditirajo, v krvi večje število protiteles, ki pomagajo v boju proti boleznim.

Povečuje produktivnost: raziskave so pokazale, da meditacija pripomore k večji zbranosti in pozornosti, ter izboljša sposobnost opravljanja več nalog hkrati. Meditacija pomaga očistiti misli in se osredotočiti na sedanji trenutek, kar močno poveča tvojo produktivnost.

 

 


 

Želiš prejeti brezplačno meditacijo za pomiritev?


Oddaj svoj elektronski naslov.